Vožnja po snegu: Šta znati, šta raditi, šta ne raditi

Vožnja po snegu: Šta znati, šta raditi, šta ne raditi

Prve obilnije snežne padavine signal su za sve učesnike u saobraćaju da treba da se prebace u zimski mod razmišljanja. Iako su zime nešto blaže a snega je manje nego ranije, vozače u Srbiji tokom godine očekuje nekoliko meseci vožnje u otežanim, zimskim uslovima na koje se treba prilagoditi.

Kao i svake godine u ovo vreme nije na odmet da se podsetimo nekih saveta i pravila ponašanja koja će nam pomoći da vožnju po snegu započnemo i završimo bezbedno.
Ključne reči trebalo bi da budu znanje i opreznost – a ne strah. Ali, pre svega, neophodno je da vaš automobil bude adekvatno opremljen za sneg.

Informacije o obaveznoj zimskoj opremi možete pronaći u posebnom tekstu koji se bavi ovom temom, a suvišno je napominjati da ne treba ni da pomišljate na vožnju ako na vašem automobilu nemate montirane zimske pneumatike.

Gume jesu obavezan deo opreme na automobilu, ali nisu jedina stvar koja vam je neophodna da biste krenuli na put po snegu

Dobri brisači i tečnost za pranje vetrobrana koja ne ledi kada su temperature u minusu jednako su važni za preglednost u vožnji. Vodite računa da uvek imate dovoljno tečnosti u spremniku a ako idete na duži put ponesite sa sobom rezervno pakovanje, može vam zatrebati usput.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje neizostavno treba da imate kod sebe, baš kao i strugač leda.

Kada očkujete da sneg napada preko noći, ove dve alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru pre ulaska u automobil najpre očistili snežni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

U svakom slučaju, pre vožnje obavezno uklonite sav sneg sa vašeg automobila. I sa krova, i sa haube i sa bočnih stakala i sa registarskih tablica.

Na taj način ćete sprečiti da sneg spada tokom vožnje na vetrobransko staklo vašeg automobila, ali i da zasipa vozila koja se kreću iza vas i ometa druge vozače.

Unutrašnje površine prozora u automobilu obavezno odmaglite pre kretanja. Savet je da topao vazduh iz ventilacionog sistema usmeravate i prema vetrobranu, kako bi ova staklena površina ostala topla tokom vožnje.

Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla.

Ako ventilacija ne može da odradi posao do kraja, postarajte se da u automobilu imate suvu i čistu krpu da biste doprli do delova stakla koja su i dalje zamagljena.

Proverite da li su brisači zalepljeni za vetrobransko staklo zbog leda koji se stvorio između dve vožnje, takođe, nemojte ih koristiti dok na vetrobranu ima leda. To je pogubno za brisače.

Dugoročno izlaganje veoma toplom vazduhu u vožnji učiniće vas pospanim i dekoncentrisanim pa povremeno otvarajte i zatvarajte prozore kako biste provetrili automobil i zadržali koncentraciju i budnost u vožnji.

Recept za bezbednu vožnju po snegu – bez žurbe i naglih pokreta

Sneg na putu zateva od vozača da se prilagodi na nove uslove u vožnji, ali i da promeni način razmišljanja. Zlatno pravilo je da ne pravite nagle pokrete i manevre.

Važno je i da se ne krećete neprimereno brzo, odnosno da vozite sporije nego onda kada na putu nema snega.

Na putu ćete ponekad naići na posebne saobraćajne znake za ograničenje brzine, koje važi samo u slučaju snežnih padavina na putu. Kada vidite takav znak, obavezno prilagodite brzinu vozila broju koji piše na tabli.

Uvek držite bezbedno odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas, u nadi da će se istog saveta pridržavati i vozač koji se nalazi iza.

Takođe, kada padne sneg više ne možete voziti u istom stepenu prenosa, u kojem ste vozili po suvom. Posebno kada skrećete ili prolazite kroz raskrsnice u ovako teškim uslovima.

Generalno, savet je da ručicu menjača tokom vožnje ubacite u nižu brzinu, čime ćete postići bolje prijanjanje tokom promene pravca.

Šta kaže nauka?

Da bi se vozilo ponašalo kako to od njega očekujete – da skrene kada okrenete volan u željenom smeru ili da se zaustavi kada pritisnete kočnicu, presudno je dobro prijanjanje guma.

S obzirom da se kontakt automobila sa kolovozom ostvaruje preko pneumatika, trenje između guma i asfalta je ključni faktor u procesu vožnje.

Koeficijent trenja može se kretati od 0 (kada trenje između dva objekta uopšte ne postoji) do 1 (ozančava maksimalno moguće trenje). Kvalitetne automobilske gume u kontaktu sa potpuno suvim asfaltom imaju koeficijent oko jedinice.

Kada se iste te gume kotrljaju po vlažnom kolovozu, koeficijent već pada na 0,7, što nije previše opasno, ali zahteva povećanu opreznost u vožnji.

Međutim, na snegu se stvari dramatično menjaju. Koeficijent pada na svega 0,15, a u slučaju leda na samo 0,08.

To znači da je trenje u zimskim uslovima vožnje (sneg ili led) desetak puta manje nego kada vozite po suvom asfaltu i na temperaturama koje su znatno iznad 0.

Kada smo naoružani teorijskim znanjem, vreme je da pređemo na praksu

Kao što smo već napomenuli, u vožnji po snegu bitno je da okretanje volana i pritiskanje papučica za gas i kočnicu izvodite blago i odmereno.

Pri polasku iz mesta umereno dodajte gas lagano pritiskajući papučicu, dok ne osetite da se vozilo pokrenulo iz mesta i da točkovi imaju dobar kontakt sa podlogom.

Ako zbog snežnog pokrivača ne možete da krenete, probajte da naizmenično ubacujete ručicu menjača u prvu brzinu i u rikverc, pomerajući auto pomalo napred-nazad, sve dok se ne izvučete iz snega.

Smanjeno trenje između guma i putne podloge usloviće duži zaustavni put, pa sa kočenjem treba započeti ranije, primenjujući takođe manju silu pritiska na komandu nego kada vozite po suvom. Na taj način se izbegava i gubitak kontrole nad vozilom usled naglog kočenja.

Treba imati na umu da zaustavni put može da bude dva, tri pa i pet puta veći nego kada kočite po suvom.

Kada vozite na uzbrdici, pokušajte da ravnomerno držite gas i da se ne zaustvljate bez potrebe, jer se može desiti da više ne možete da krenete. Ako automobil ispred vas stane, vodite računa da mu ostavite dovoljno prostora da može ponovo da krene – računajte na to da može da se desi da prokliza i da počne da se nekontrolisano kreće unazad.

Prestrojavanje je veoma nezgodan proces po ovako teškim uslovima za vožnju.

Iako znaju da im je izuzetno teško da zaustave svoj automobil, neki vozači zanemaruju tu činjenicu i prestrojavaju se ispred drugih vozača kao da je put suv. Kako znaju da će vozač kojem su presekli put biti u stanju da se zaustavi? Ne znaju, zato je važno da uvek držite adekvatno rastojanje i da omogućite sebi da se bezbedno zaustavite.

Kada vi menjate saobraćajnu traku, nemojte da pravite nagle pokrete volanom i da žustro dodajete gas, jer možete da izgubite kontrolu nad vozilom.

U svakom trenutku tokom vožnje važno je da budete potpuno koncentrisani i još pažljiviji nego inače, jer se vozačke greške na snegu retko opraštaju.

Ako nemate dovoljno iskustva u vožnji po snegu, potražite prazan parking ili neku drugu ravnu i prostranu površinu na kojoj se ne odvija saobraćaj i nema drugih vozila ili pešaka u blizini. Tu ćete moći da uvežbate promenu pravca, ubrzavanje i kočenje u snežnim uslovima i da steknete osećaj kako se vaš automobil ponaša na snegu.

Pripreme za put: Očekujte neočekivano

U idealnom svetu, putarske službe rade savršeno i putevi su uvek očišćeni od snega. Međutim, iako se putari trude da očiste sneg sa kolovoza što pre, ponekad je zbog teških vremenskih uslova ili ljudskog faktora to nemoguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

Zato, ako polazite automobilom na put po snegu, obavezno se informišite se o stanju na putnom pravcu kojim ćete se kretati, ali uvek računajte i na mogućnost da se situacija u mešuvremenu izmeni i pogorša.

Budite spremni na to da ćete u automobilu možda provesti više vremena nego što ste planirali – napunite rezervoar do vrha, kako biste imali dovoljno goriva za rad motora u mestu i grejanje u slučaju zastoja.

Isto važi i za vaš mobilni telefon – napunite bateriju do kraja uoči polaska na put. Ponesite i dovoljno tečnosti i nešto hrane za svaki slučaj, a nije na odmet da imate i ćebe u vozilu.

Vaša iskustva u vožnii po snegu možete podeliti u komentarima. Vozite pažljivo i srećan put!

About the author

gacik.mail@gmail.com administrator