Saveti za ekonomičnu vožnju automobila

Saveti za ekonomičnu vožnju automobila

Gorivo je sve skuplje, a potražnja za automobilima koji ga manje troše je sve veća. Ukoliko i vi imate problem sa znatno većom potrošnjom goriva u odnosu na onu koja je fabrički deklarisana, verovatno se osećate pomalo prevarenim.

Ipak, pre nego što odgovornost u potpunosti pripišete fabrici, uzmite u obzir i to da prilikom deklaracije prosečne potrošnje, fabrika uzima u obzir najnižu potrošnju koju je moguće ostvariti sa određenim modelom u idealnim uslovima, što svakako ne podrazumeva velike gradove sa gustim saobraćajem.

S druge strane, vi verovatno funkcionišete u baš takvoj sredini, pri tom ne vodeći računa o stilu vožnje i navikama koje u velikoj meri utiču na potrošnju. Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim redovima, nastavite sa čitanjem i primenite savete koje pružamo za ekonomičniju i zdraviju vožnju automobila.

brzinomer automobila

Vozite u pravoj brzini

Dvoumite se između putovanja preko turističke agencije i samostalne organizacije uz putovanje automobilom? Ukoliko ne možete da iskontrolišete brzinu vozeći konstantno u višem (ili osetno nižem) stepenu od onog što je zaista potrebno, onda je bolje da se odlučite za prvu opciju. Naime, vožnja u znatno višem/nižem stepenu prenosa od onog odgovarajućeg je glavni krivac za povećanu potrošnju. Brzinu prilagodite vidljivosti, vremenskim prilikama i drugim uslovima na putu, ali imajte osećaj i za motor vašeg automobila.

Izbegavajte nagla kočenja i ubrzavanja

Nagla i agresivna vožnja povećava potrošnju, a ukoliko ne razmišljate o ovim stvarima dok vozite krajnje je vreme da steknete naviku “nežnijeg” upravljanja automobilom. Nema potrebe da krećete naglo, sa papučicom gasa stisnutom do kraja čime se dostiže visok broj obrtaja – sasvim je dovoljno da koristite onoliko gasa koliko je neophodno za kretanje u saobraćaju u tom trenutku.

Kada je naglo kočenje u pitanju, jedini način da ga smanjite jeste da pažljivije pratite šta se dešava oko vašeg automobila kako biste na vreme uspeli da zakočite bez naglog zaustavljanja automobila. U gradskoj vožnji je stalna i nagla kočenja nemoguće izbeći, ali se velikim delom mogu umanjiti ukoliko se skoncentrišete na ovaj segment vožnje.

Redovan servis za manju potrošnju goriva

Redovni pregledi automobila takođe štede gorivo. Pratite uputstva za vaš automobil i redovno menjajte ulje i filtere, kako bi motor radio efikasnije i samim tim, potrošnja će biti smanjena. Ukoliko redovno servisirate automobil, motor će biti i do 50% efikasniji i štedljiviji u odnosu na onaj koji se ne održava redovno.

Možda vas se čini da redovan servis predstavlja bespotreban trošak, ali sveukupna ušteda u pogledu potrošnje goriva je i više nego očigledna kada preglede automobila uvrstite u svoju redovnu praksu.

Klimu koriste samo kada je neophodna

Upaljena klima troši i 10 odsto više goriva, a verovatno ste već osetili i da motor tom prilikom teže ubrzava, pa je za veću brzinu potrebno znatno više snage. Topli letnji dani svakako zahtevaju upaljenu klimu, ali kad god ona nije neophodna, ugasite je i primetićete razliku u potrošnji i pored velikog broja pređenih kilometara.

menjac 5 brzina

Manje vremena provodite u kolima

Ovo je najefikasniji način da smanjite potrošnju goriva automobila, ali i da živite zdravije. Koliko god je to teško postići u velikom gradu, pokušajte da samo povremeno nađete alternativu u vidu bicikla ili šetnje. Takođe, javni prevoz je odlično rešenje ukoliko želite da izbegdnete traženje parkinga, gužvu do posla i sve druge prepreke koje se javljaju i prometnim ulicama.

Kao što ste verovatno primetili, potrošnja goriva nije samo stvar specifikacija automobila, već i navika vozača koje se vrlo lako mogu usvojiti i tako napraviti značajnu uštedu. Ukoliko počnete da razmišljate o tome kako kočite, kako pokrećete automobil i da li je klima u određenom trenutku zaista neophodna, vremenom ćete postupati racionalnije i zadovoljavati realne potrebe koje okolnosti u saobraćaju nameću, bez suvišnih ubrzavanja i drugih poteza koji su samo stvar loše (i skupe) navike.

About the author

gacik.mail@gmail.com administrator